Ud af Røret – Næstved

Her kan du følge kloakkens underjordiske rute, ovenpå jorden, imens du lytter til kunstneriske, historiske, fantasifulde og helt konkrete fortællinger om kloakdybet. 

Lydvandringen er ca. 3 km lang, og starter på det offentlige toilet på Axeltorv i Næstved. Når du er klar skal du blot starte kapitel 1 og så følge kortet og anvisningerne i kapitlerne. Her vil du få at vide hvor du skal gå hen, men også hvornår du skal starte det næste kapitel.

Du kan også vælge at scrolle ned til en afspiller nederst på siden, der afspiller alle kapitler automatisk og i rækkefølge.//

Tilrettelagt af billedkunstner Ulla Hvejsel// Herudover medvirker Peter Hougaard og Jens Vett fra NK-spildevand. TAK!// Støttet af Statens Kunstfond.

Kapitel 1. Axeltorv: Måske burde du få penge for at gå på toilettet. I hvert fald kan du betale for at deltage i denne gåtur, ved at at give et bidrag til kloakken på det offentlige toilet på Axeltorv.

Kapitel 2. Gråbrødrestræde til Hotel Kirstine: Her spadserer du videre ad Gråbrødrestræde, forbi Kirken, følge svinget til venstre,  og går så til højre ned ad Kompagnistræde. Fortsæt til du når til Parken og bagsiden af Hotel Kirstine. Imens du lytter til et kort historisk kloakoverblik.

Kapitel 3 – Igennem parken, ned til åen, over Havnegade og frem til havnekanalen: Nu løber kloakken under hotel Kirstine og du kan ikke følge med. I stedet kan du gå igennem parken og ned mod Susåen. Imens kan du høre lidt om, hvordan Susåen, der før var rørlagt, blev åbnet i forbindelse med et kloakeringsprojekt, og lytte til lyden af et bassin på 8500 kubikmeter, imens du finder tilbage til kloakken ved at gå til over Havnegade og videre til havnekanalen.

Kapitel 4 – Videre langs kanalen: Nu er du nået til havnepromenaden og her bliver kloakrørene større. Udover at det giver bedre plads til regn og spildevand så det ikke løber over og ud i kanalen, så giver det måske også plads til vores fantasier om undergrunden.

Kapitel 5 – Ad havnepromenaden og bagom Næstved Roklub: Det er ikke nogen ny ide at der er penge i lortet, og imens du fortsætter ad havnekanalen og følgere rørene bagom Næstved Roklub, kan du høre mere om dette – og måske finde fremtiden i fortiden.

Kapitel 6 – Fra Roklubben forbi bokseklubben og videre til Nolds Havn: Når der er gødningsværdi i spildevandet, er en ny lorteøkonomi så realistisk?

Kapitel 7 – Fra Nolds Havn til rensningsanlægget: Hvis vi kigger lidt udover vores egen lille kanal, så er der måske endnu flere muligheder i lortet. Hør her professor Jaewon Cho fra Ulsan tekniske universitet i Sydkorea fortælle om sit forslag til et nyt toiletsystem og lorteøkonomi.

Kapitel 8 – Ved rensningsanlægget: Nu er du, og dit bidrag fra Axeltorv nået frem til rensningsanlægget – og du kan høre lidt om hvad der  sker med det herinde – og tænke lidt over den cirkulation du satte i gang allerede på Axeltorv.

Share