Ud af Røret – Næstved

1. Lort og værdi?- Axeltorv
Måske burde du få penge for at gå på toilettet. hvert fald kan du betale for at deltage i denne gåtur, ved at gå på toilettet her på Axeltorv. Her byder jeg velkommen på denne opdagelsesrejse, i kloakkens fortid, nutid og fremtid, og du starter med at give et bidrag til kloakken på det offentlige toilet på Axeltorv.2. Historisk værdi
Her spadserer du videre ad gråbrødrestræde, som tidligere var kaldet Pølsen – og når du har nemt dig ud af enden på dettte stræde, går du forbi Kirken og ned til højre ad gråbrødrestræde og videre til bagsiden af Hotel Kirstine. Imens du går, får du en et en komprimeret fortælling om  kloakkens historie


4. Herlighedsværdi 

Her løber kloakken under hotel Kirstine og du kan ikke følge med. I stedet kan du gå igennem parken og ned mod Susåen. Imens kan du høre om hvordan Susåen, der før var rørlagt, blev åbnet i forbindelse med et kloakeringsprojekt. Samtidig kan du høre lyden af et bassin på 8500 kubikmeter, imens du finder tilbage til kloakken ved at gå til venstre, over Slagkildevej og videre over vejen til det gule pakhus.


5. Sandhedsværdi (og grænseværdi?)

Her går du fra Havnegade til havnepromenaden, imens du hører om hvilke sandheder kloakken kan fortælle – om os  hver især og om Næstved som helhed.  


Uhyggeligt store  værdier/fantasiens værdi
Nu er du nået til havnepromenaden og her bliver kloakrørene større. Udover at det giver bedre plads til regn og spildevand så det ikke løber over og ud i kanalen, så giver det måske også plads til vores fantasier, om monstre og andre livsformer.  Super Mario er det bedst indtjenense spil nogensinde..og det er jo en uhggeligt stor værdi.. som man også næsten kan blive svimmel af .. Så ja, måske Nintendo i virkeligheden vil nedgive, at der er penge at hente i kloakken.. 
6 Kunstnerisk værdi
Nu har du måske lagt mærke til, at der dukker forskellige kunstværker op langs promenaden. Imens du nyder dem, og udsigten over kanalen, kan du høre lidt om en meget latterliggjort kunstner; John Martin, der faktisk kan siges at være den pioner der første gang foreslog at anlægge kloakering med en havnepromenade ovenpå.. og meget andet…


Økonomisk værdi og penge i Lortet


En helt ny lorteværdi 
men jeg ville jo gerne kunne købe noget mere end en is.. Jaewon Cho..og måske en anden model også kan gøre det økonomsik interessant.. i hvertfald hr forskerne Jaewon Cho også turdet forestille sig det.,. 


Værdien af den lette vej?  
Jaewon Cho siger, at det der står i vejen for en forandring ofter er at vi er for komfortable, o- og nu har jeg også valgt den lette vej for jer..fordi rørene nu var på vej ind under rørsumpem ved Susåen… og vi går udenom..

10 _ rensingsværdi og cirkulær værdi (grænseværdier)
 Nu er du, og dit bidrag fra Axeltorv nået frem til toilettet – og du kan hør Peter Hougaard og Jens Vett Christiansen fra Nk spildevad fortælle hvad der nu sker med det .. 


EKSTRAMATERIALE:


11. Gødningsværdi


Diverse problemer og løsninger


En opmålt værdi..i skridt og km..

Share