Ud af Røret – København

Ud af røret er en serie af audio-gåture hvor man kan følge kloakkens skjulte stier, ovenpå jorden, imens man lytter til inteviews og ideer fra forskellige eksperter som på en eller anden måde har fingrene i lortet eller lort i hovedet, i form af en helt særlig viden om toiletter, kloakering og det værdifulde materiale vi hælder i det. Her kan du finde audiomateriale og kort til en gåtur i København.

Du kan også hente et kort og starte med at gå på toilettet på Udstillingen “Ud af Røret” i Udstillingsstedet Captive Portal, Fredericiagade 12B fra 22. Nov – 3. dec. 2023 / Åbent onsdag – lørdag kl 13-17. Herfra kan du også følge med på en guidet søndagstur d. 26. nov og d. 3. dec. kl 13-15.Ud af Røret – Planer, processer og paradokset omkring det Københavnske kloaksystem fra 1840-2001. Det er titlen på Hanne Lindegaards PhD. Her kan du høre hende selv fortælle om anlægningen af de Københavnske kloakker – ogblandt andet høre mere om, hvordan den sparsommelige vej man i sin tid tog, måske i længden har vist sig at være en  dyr, og forurenende omvej.

Lyt her til Hanne Lindegaard del 1:

Lyt her til Hanne Lindegaard del 2:

Biocenter Kinawatake
Selv dronningen gå på wc siger man, som for at sige at vi alle er ens. Men faktisk, så er der forskel på folk selv på toilettet. Her kan du høre Anton Ryslinge fra Arkitekter Uden Grænser, fortælle om et projekt der forsøger at skabe bedre adgang til grundlæggende sanitation for  nogle af dem der står bagerst i køen.

Lyt her til Anton Ryslinge:

Beevi-toilettet og en ny lorteøkonomi
Her kan du høre et interview med professor Jaewon Cho, fra Ulsan Technical University i Sydkorea. Han har sammen med et hold af forskere og kunstnere, skabt projektet Science Walden – der blandt andet har udviklet en prototype til et toilet der genanvender og recirkuler alt vores pis og lort. Dette toilet generer så en værdi, og den værdi bliver udgangspunkt for lortebaseret valuta og -basisindkomst.  Det koreanske interview er blevet indtalt på dansk af Thomas Knuth-Winterfeldt.

Lyt her til Jaewon Cho:

Kommer i foråret 2024: I foråret 2024, kan du også kommer på kloakvandringer i Næstved og Århus. Her vil du blandt andet kunne høre interviews og indsigter fra nogle af dem der bygger og udvikler kloakken i NK-Spildevand og Århus Vand. Herudover vil du også snart kunne gå en version af denne Københavnske Kloakvandring hvor jeg selv guider dig på vej. Følg med her for opdateringer eller send en mail til ulla.at.gmail.com for at komme på maillisten.

Share